Interview met Charmless i: #1 hits in de FTM Top Charts

Het is de hoogste tijd, terugblikken met de artiesten natuurlijk van afgelopen jaar. Charmless i scoorde hit na hit van de EP  “First Coming”.

Wie is Charmless i eigenlijk? Wat brengt 2019 en alles over deze band uit Alkmaar!

De driekwart Alkmaarse band Charmless i bestaat pas iets langer dan zes maanden, wordt bevolkt door vier kleurrijke lieden die samen een slordige 158 jaar oud zijn en zes kinderen hebben.

Zanger/gitarist Alex besloot enige tijd geleden om het klassieke creatieve bandjesproces om te draaien en eerst een geheel album te schrijven, arrangeren en produceren alvorens er drie klasbakken van muzikanten bij te zoeken. Dat idee heeft gewerkt. De juiste muzikanten heeft hij weten te vinden en razendsnel aan zich weten te binden.

De drie achtereenvolgende nummer 1 hits in de FTM-chart zijn het sprekende gevolg. Elk van de vier single-releases vormde voor de band de onbetwiste hoogtepunten van 2018. Ook het succesvolle podiumdebuut in mei was een mijlpaaltje.

De laatste single ‘Dream’ gaat letterlijk over een nachtmerrie die zanger Alex jaren lang achtervolgde. Het opmerkelijke is, dat dit sinds de release van ‘Dream’ nooit meer is voorgekomen en Alex weer slaapt als een roosje. Lead-gitarist Rutger daarentegen heeft sindsdien echter de hardnekkige gewoonte uit zijn jeugd, slaapwandelen, weer opgepakt. Hierdoor kneusde hij onlangs lelijk zijn linker wijsvinger. Best een belangrijke vinger voor een gitarist. Welk een invloed muziek toch niet kan hebben op slaapgewoonten. En andersom.

Als Alex en Rutger niet met muziek bezig zijn, jakkeren ze regelmatig samen over de paden van Noord Holland op hun Sensa racefietsen (puur toeval: hetzelfde obscure merk!) en showen daarna op Strava ijdel hun prestaties. Hun voorkeur voor gitaarmerken zijn daarentegen wél verschillend: Rutger zweert bij Fender Telecasters en Alex houdt vooral van Gretsch. Mooie combinatie. Bassist Auke heeft onlangs een heuse marathon gelopen, waarna hij drie dagen op de bank heeft gelegen. Drummer Bart is, zoals de meeste drummers, van nature al een beweeglijk type. Hij zit graag in zijn zelf bovenop zijn schuur gebouwde drumhok, jawel: te drummen. Het zijn gezonde en sportieve jongens. Ideale schoonzoons eigenlijk, als je er zes kinderen bij wil hebben.

Hun favoriete artiest: te veel om op te noemen. De bandleden berijden allen zo hun eigen muzikale stokpaardjes. Grote gemene deler van 2018 is voor Charmless i toch wel het nieuwe album van the Arctic Monkeys. Zij hadden de euvele moed om een qua sound totaal onverwachte plaat uit te brengen die zelfs na honderd luisterbeurten geen seconde verveelt. Echt een moderne klassieker.

In 2019 staan er twee nieuwe Charmless i-EP’s gepland, met als einddoel een volledig album, ook op vinyl uit te brengen, die alle tot dan toe uitgebrachte tracks bevat. De eerste single van de tweede E.P., geheten ‘Botox’ zal in januari of februari 2019 verschijnen, compleet met een verrassende videoclip. De (werk)titel van de tweede E.P. is ‘Next Level’.

Charmless i hoopt in het nieuwe jaar hun bekendheid verder uit te bouwen, hun kenmerkend lekkere vuige optredens te geven op mooie plekken en zoveel mogelijk leuke zomerfestivals mee te pakken. En als de progressie zich voortzet zoals nu het geval is, komt wellicht Eurosonic/Noorderslag 2020 in beeld, hetgeen voor lead-gitarist Rutger dan de scheepsrechtelijke derde keer zou zijn. Helaas voor Charmless i is de bierdouche afgeschaft. De band werkt ondertussen continu aan nieuw materiaal, nu meer als collectief dan bij de eerste E.P., die Alex zogezegd in Spartaanse afzondering heeft gecreëerd.

Tot snel bij een gig van Charmless i!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.