Reset het debuut van Inge van Calkar: Reset, een spannend album, met niets te vergelijken.

Jawel, ook Inge van Calkar heeft haar debuutplaat uit. Reset bevat natuurlijk Imaginary en haar laatste hit River. 9 poptracks bevat het album. Voor het grootste gedeelte samen gemaakt met 2 jonge producers uit Groningen, Freek Van Der Heide en Jeroen Sjoers.

Groningen brengt je dus wederom weer heerlijke muziek, want zagen we de debuutplaat van Ten Years Today ook al afgelopen week komen. Nu is het tijd voor Inge.

Foto: Jan Lenting — bij Vera Groningen.

Maar wie is Inge toch? We lezen dit op haar website:

Goede titels zijn het halve werk. Ze vertellen in feite het hele verhaal al. Géén enkele andere titel dan Reset had de lading van het tweede album van Inge van Calkar zo goed kunnen dekken als deze. Ze drukte tijdens het maken ervan zonder pardon op de resetknop en gooide het roer finaal om. Eruit gingen de akoestische elementen, erin kwamen de elektronische. Smaken veranderen. Dat hoort bij een muzikale ontwikkeling.

Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Een compleet album is naar de prullenbak verwezen. Op een gegeven moment besluit ze om het over een andere boeg te gaan gooien. Ze mag dan zijn binnengekomen in ons collectieve popgeheugen dankzij haar deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland (2013). Sindsdien zijn haar smaak, stijl en aanpak ingrijpend veranderd. Kan toch? ‘Ik heb altijd al een zwak gehad voor alternative,’ zegt de Groningse. Maar nu pas komt dat er in volle glorie uit.

Gelanceerd door Spotify via de New Music Friday-playlist in Nederland, Duitsland en Zwitserland, sluit een niet onaanzienlijk publiek River, de derde single van het album, meteen in de armen. 30.000 plays can’t be wrong, parafraseren we maar weer eens op de aloude Elvis-slogan. Het wordt ook vrijwel direct herkend door Radio 2, dat de single oppikt. Dat radioballetje gaat rollen op het moment dat Rob Stenders het nummer tot zijn ‘Egotip’ benoemt. Ook bij collega Annemieke Schollaardt is het nummer te vinden op haar A-Lijst op Spotify, waar het ook de New Alternative lijst haalt, alsmede ‘Best of The Week’ bij Deezer NL en Apple FR.

Inge is blij met het resultaat van het album. ‘Het gaat wel lekker ja,’ erkent ze. Op Reset is er eindelijk uitgekomen wat er in haar hoofd zat. ‘Achter elke track op Reset zitten een stuk of vijf, zes nummers die ik weggegooid heb. Ik ben echt rigoureus opnieuw begonnen. Het was geen kwestie van “kill your darlings”, nee alleen het beste mocht op de plaat komen.’ Het album telt in totaal negen tracks. Dat is niet zo gek veel, zou je denken, maar dít is de muziek waar ze helemaal achter staat. ‘Het zijn er eigenlijk zelfs maar acht-en-een-half, want een track is een interlude.’ Ze is er super trots op. En terecht, want met Reset landt ze in het muzieklandschap waar ‘90s icoon PJ Harvey en interessante nieuwlichters als Nadine Shah en Phoebe Bridgers zich ophouden.

De eerste twee singles van Reset eerder dit jaar, I don’t mind en Imaginary geven al de toon aan, maar nummer drie River – de meest poppy van het stel – markeert de doorbraak. Die moderne sound heeft ze zichzelf aangeleerd door zelfstandig aan de slag te gaan met het Logic Pro-opnameprogramma van Apple, het vervolg op Garageband voor profs. ‘Daar ben ik eens goed ingedoken. Zo deed ik mijn eigen preproductie.’ Ze kan zo een bijna voltooide productie voorleggen aan producer Freek van der Heide en zijn enthousiaste sidekick Jeroen Sjoers. Gezamenlijk maken ze Reset geheel kloppend.

Maar dat ze nu vooral zelf haar artistieke koers en sound bepaalt, dát laat haar hart sneller tikken. De plaat komt dan ook uit op haar eigen Deer and Forest-label. Die onafhankelijke houding geeft haar ook op het podium zichtbaar meer vrijheid. Dat ziet het publiek, of het nu op het Reeperbahn-festival is in Hamburg of op haar uitgebreide Nederlandse tour met haar band als support van Gare du Nord. ‘Ik durf nu veel meer de artiest te zijn op het podium.’ Voorheen was ze meer een singer-songwriter. Dat imago heeft de immer in wit gehulde Inge nu definitief van zich afgeworpen. Met de muziek zijn ook de gebaren groter geworden. ‘Ik voel me nu ook meer een artiest. Dat is misschien wel de grootste verandering van alles.’

Luister Reset, een spannend album, met niets te vergelijken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.