Interview met Ten Years Today over Hyves, ‘Praise The Shit’ en het debuutalbum!

Vorige week vrijdagmiddag in het drukke Amsterdam zitten Floris, Simon en Mathijs in het Backstage Hotel, vele bands kwamen hier al eerder en vandaag komt de band uit Groningen praten over het debuutalbum “Ten Years Today” dat op 21 september gaat uitkomen. Het gevoel van Sex, Drugs en Rock ‘n’ Roll en vooral heel trots op deze debuutplaat zijn.

Wie is Ten Years Today? Floris, gitarist en zanger, Simon, bassist en Mathijs drummer zijn Ten Years Today. Floris: Ik zat bij Simon op de middelbare school. We hebben elkaar leren opgezocht op Hyves. Nadat ik bij het kluisje van Simon met een meisje begon te zoenen. Op de zolderkamer van Simon gingen we jammen en niet veel later leerden we onze drummer kennen, toen zijn we echt als band gaan repeteren.” 

De naam Ten Years Today waar komt deze vandaan?  Simon riep: Ten Years Today, de dag dat mijn broertje ook 10 werd vertelt Floris. Het was alsof dat zo moest zijn en gingen we verder als band onder de de naam Ten Years Today.

Simon, Floris en Mathijs praten vol energie over de band. Ten Years Today is een soort levenstijl, we maken veel mee en deze debuutplaat is een droom die uitkomt. De plaat zelf  ligt al een jaar klaar, dus we zijn nu zeer benieuwd wat iedereen er van gaat vinden. Het heeft veel werk gekost en dat had vooral te maken dat we geld nodig hadden om dit te kunnen doen.

Het album duurt 37 minuten, veel korte tracks, is daar een reden voor? Nee, het gaat meer om de vrolijke energie die we willen laten horen. “Praise That Shit”, Het is bij de teksten die Floris maakt vaak: Je maak vaak veel mee, ook de slechte dingen die je kunnen overkomen, dan gewoon “Fuck It”, ik verwerk vaak die dingen in de muziek en teksten en dan is de muziek kort, krachtig en vol met energie.  We zijn zeer benieuwd wat iedereen er van gaat vinden. Praise That Shit!

De jongens praten aan één stuk heerlijk door over hun band en kunnen echt niet wachten op de release die op 21 september in de Vera in Groningen is. De band speelt zelf niet heel veel meer in Groningen, zo stond Paradiso al op het programma. We komen op de mooiste plekken. Al hebben we wel op het Bevrijdingsfestival dit jaar gestaan in Groningen. Groningen is een fijne plek waar je veel kunt spelen. Het biedt kansen, de plekken waar je kunt spelen worden wel wat minder. We kunnen gelukkig nu veel buiten Groningen spelen door onze boeker en manager.

Een vet optreden was Vestrock, waar we ook Rudeboy (Urban Dance Squad mogen ontmoeten. Mathijs was daar onder de indruk van. Ik kreeg zelfs een shirt, Hoe vet is dat om op hetzelfde festival te staan. Ook heel leuk is dat artiesten naar je toe komen ipv dat jij dat moet doen.  Floris: Vestrock was niet het beste optreden. De microfoon viel om, toen ik het weer op wilde rapen, viel hij weer om, ik pakte de micrfoon van Simon en ging verder, wel een optreden vol met energie. 

Dat Ten Years Today Sex, Drugs en Rock ‘n’ Roll is blijkt wel als ze vertellen over die keer dat ze na de gig van Vestrock behoorlijke  high en dronken waren.  In de avond zuipen we flink. Simon kan goed zuipen.  Het is een wilde nacht, wel vinden we het shirt wat we kwijt waren weer terug. De volgende ochtend worden twee van de drie in de gang voor de kamerdeur wakker terwijl nummer drie nietsvermoedend in z’n bedje ligt. Floris: Maar de volgende ochtend zijn we dat alweer vergeten en keken we terug op een vest oprteden.

Debuutalbum komt uit op 21 september de plaat bevat naast 37 minuten muziek ook een prachtige cover. Het is een contrast van vrouwenlichaamen daarboven een telefoon die Floris vond bij zijn ouders. Floris: Ik werk zelf bij een call center en dus is is zo’n oude telefoon daar wel een flink contrast. De telefoon zelf komt uit een kerk in Rusland, die bezet was in 40/45.  Het contrast van eerst shows spelen en dan werken in een call center. Sex, Muziek, Vrouwen allemaal waar we van houden.

De foto is gemaak door Jan  Westerhof en loopt door op de achterzijde van de LP.

©JanWesterhof

 

Daarna even buiten het hotel een biertje, peuk, alsof het leven rock ‘n’ roll is, een toevalige passant met zijn fiets die vroeg om een muntje, daarna een blaadje gaf met stift. Of we onze namen willen opschrijven, van Adriaan tot Floris ach die man ook weer blij. Tenslotte zitten we in Amsterdam. Al gaat er niks boven Groningen volgens mij bij deze jongens.

Dit interview beschrijft de dynamiek in de jonge, alternatieve powerpopband als geen ander. Alles geven – zowel in het optreden als in het nagenieten, frustraties, en een vriendschap die tegen een stootje kan. En dat allemaal om de shit van aller dag even te vergeten. Dank je wel aan Ten Years Today en Gentlemen Recordings.

 

Dolblij zijn we om het debuutalbum van deze Groningse band aan te kunnen kondigen. In een krappe 37 minuten hoor je slimme rocksongs met herkenbare hooks, net zoals de Arctic Monkeys en de Red Hot Chili Peppers dat vroeger deden. Rest jou als lezer nog maar één ding. Kom op 21 september naar de plaatpresentatie in VERA Groningen en Praise the Shit! De plaat kun je alvast pre-orderen op www.gentlemenrecordings.com/product/ten-years-today-debut 

 

Recensie van de debuutplaat Ten Years Today volgt begin volgende week.

 

Advertenties

5 gedachten over “Interview met Ten Years Today over Hyves, ‘Praise The Shit’ en het debuutalbum!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.