Zwarte Cross – ‘Leven vóór de dood’ – de premièremiddag

Vandaag 10 juli was de persdag van de Zwarte Cross. Alle weetjes, scoops en meer nieuwtjes  over de Zwarte Cross 2018 kwam FTM Top Music te weten.

Allereerst de complimenten aan de organisatie van de première middag. Van begin tot eind konden we van alles horen, zien en meemaken. Naast veel landelijke pers is er gelukkig ook plaats voor flink wat lokale pers.

Na een rit met de Tuk Tuk over het terein  zagen we voor het eerst de met flink wat pers de film:

‘Ik bun gewoon Tante Rikie – Het bijzondere levensverhaal van de Zwarte Cross-festivaldirectrice’  gemaakt door Bas den Hengst van http://hengstmedia.nl/

“Ik was ook totaal niet op de hoogte van het feit dat er maandenlang is gewerkt aan een ‘biopic’ over mijn bescheiden persoontje. Ongelooflijk! Wat een enorme verrassing!”, aldus een ontroerde Tante Rikie. “Al die mooie herinnering deden mij opnieuw beseffen wat ik al lang wist: het leven heeft zo veel moois te bieden. Ik ben inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar nog meer dan ooit gemotiveerd om er nog honderd jaar op te knappen. Leven vóór de dood!”

De film ‘Ik bun gewoon Tante Rikie – Het bijzondere levensverhaal van de Zwarte Cross-festivaldirectrice’ is hier te bekijken:

Na de Première van de film een blik op de samenwerking van de Zwarte Cross en Amnesty International. Gijs Jolink vertelt over de  samenwerking met mensenrechtenorganisatie Amnesty International. 

Vrijheid  staat hoog in het vaandel bij ze en dat is belangrijk. Tijdens een interview met Vitalina Koval die vanmiddag ook aanwezig was vertelde ze meer over de actie en is ze het boegbeeld  van de LHBTI-gemeenschap in Oekraïne.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, liep Vitalina Koval mee in een vreedzame demonstratie om aandacht te vragen voor de rechten van vrouwen. Ze werd aangevallen en kreeg een chemische vloeistof in haar ogen. ‘Ik voelde pijn en was bang. Ik had blind kunnen worden.’ Roep de politie op haar onmiddellijk te beschermen! Het was niet de eerste keer dat Vitalina, die het boegbeeld is van de LHBTI-gemeenschap in Oekraïne, met geweld te maken kreeg. En nog steeds ontvangt ze bedreigingen.

Het wordt wereldwijd steeds gevaarlijker om op te komen voor mensenrechten. Meer dan ooit krijgen activisten te maken met intimidatie, lastercampagnes, geweld en gevangenisstraf. Nieuwe wetten maken hen monddood. Regeringen zorgen er zo voor dat het net zich steeds verder sluit om wie op vreedzame wijze voor mensenrechten opkomt. Tegen deze alarmerende trend voert Amnesty International campagne.

Teken hier de petitie: https://secure.amnesty.nl/petitie_koval

De Levendenherdenking

Dit jaar wordt de bezoekers gevraagd om zich één minuut te verenigen in een eresaluut aan het leven. De Levendenherdenking is een stunt zoals de Zwarte Cross nog nooit zag: oorverdovend stil en iedereen kan meedoen. De locatie? In het hoofd en het hart van alle, op dat moment aanwezige, 65.000 bezoekers. Gedachten gaan uit naar favoriete levenden zoals een grote liefde, kameradenclub of oma. In de verte fluit een vogel en ruist de wind. Als de minuut z’n einde nadert wordt afgeteld van 10 naar 1. De Levendenherdenking wordt afgesloten met een spetterende apotheose inclusief zingen, juichen, roepen, gillen, springen, zwaaien… Hoera voor het leven!

Eindelijk de Achterhoekse Vlag is er

Daarna vertrok de pers richting het terein waar allereerste de onthullig was van de Achterhoeksevlag. Zwarte Cross, Grolsch en Stichting Pak An hebben Achterhoekse Vlag van ontwerper Paul Heutinck gepresenteerd tijdens de premièredag Zwarte Cross. Stefan vertelt hoe het project is ontstaan en zijn gevoel bij de achterhoek. Trots ben ik. Uit 475 inzendingen kwam een Top 20. 300.000 duizend mensen brachten hun stem uit. In het bijzijn van de ontwerper Paul Heutinck, oud voorman van Normaal Bennie Jolink, burgemeester van de Gemeente Oost-Gelre Annette Bronsvoort, topvolleybalster Lonneke Sloetjes en projectleider en oud topschaatser Stefan Groothuis zagen we voor het eerste de Achterhoekse vlag. (Die nu ook in het mooie Wijchen gaat hangen). 😉

Paul kreeg als ontwerper 1000 euro, 10 jaar toegang tot de Zwarte Cross, de vlag en een mast en een rondleiding bij Grolsch.

De vlag zal direct een prominente rol krijgen en wappert komende dagen op het grootste festival van Nederland, de Zwarte Cross. Lees hier meer: https://ftmtopmusic.wordpress.com/2018/07/10/zwarte-cross-grolsch-en-stichting-pak-an-hebben-achterhoekse-vlag-van-ontwerper-paul-heutinck-gepresenteerd-tijdens-de-premieredag-zwarte-cross/

Na weer een korte wandeling over het terrein kwamen we aan bij het driedorpenpunt. Tante Rikie onthulde haar eigen bedevaartsboom. De boom staat op een bijzondere plek, namelijk het driedorpenpunt Lichtenvoorde-Lievelde-Vragender, op een hoekje nét buiten het festivalterrein.

Iedereen kan de boom zien vanaf de  Hamelandweg (N313) tussen Lichtenvoorde en Aalten.

In een flink tempo knalt de rondleiding door. Ronnie Degen (directeur) vertelt tijdens de route richting de crossbaan over waar we ons bevinden en wat waar te zien is.

Het Zwarte Cross-debuut van tienvoudig wereldkampioen zijspan Daniël Willemsen

De wereldtop staat dit weekend op de Zwarte Cross en ondertussen mogen we meerijden in de zijspan en met wel 50 mensen gaan we voor het eerst over de crossbaan in een reusachtig, oud amfibievoertuig. Dat soms even een stukje achteruit moest rijden om de bochten te nemen. Een ervaring rijker.

Tijdens de Zwarte Cross is er zelfs 3 keer per dag een berjaardenvoertuig dat over de crossbaan gaat rijden.

In een speciaal voor hen gebouwde boot, de ‘T. Rikie’. Dit zijn bewoners van zorgorganisatie Careaz afkomstig uit Lichtenvoorde, Dinxperlo en Borculo. Careaz is een zorgorganisatie in de Achterhoek die ondersteuning biedt bij ouderen thuis of zo dicht mogelijk bij huis met als belangrijkste opdracht bijdragen aan het levensgeluk van ouderen. Een bekende vriendenclub van de cross uit ’t Harde, genaamd ‘De Buizerds’, bouwt al jaren wagens voor het spektakel. Zij hebben de bouw van de boot op zich genomen. Sterker nog, ze hebben er op aangedrongen. Speciaal voor de ouderen zijn ze maanden aan het bouwen geweest. Tijdens het festival zal dit team de ouderen meerdere malen per dag over de baan crossen. Een prachtige belevenis voor deze ‘crossende knarren’, die normaliter thuisblijven terwijl de rest van het dorp feestviert op het Zwarte Cross terrein.

NOZEMOIL @ ZWARTE CROSS!
Nozem Oil is ontstaan op de Zwarte Cross en uiteindelijk uitgegroeid tot een (inter)nationale hit in vele horecagelegenheden, drankhandels, supermarktketens en op evenementen. Het Nozem 2-takt terras, de Ja-knikker voor vers oranje goud, de Nozemdôme op de crossbaan, de Nozem Monster Bike, de Nozembar, de Nozem Spicegirls, de Nozems op het podium en de spectaculaire Nozem stunts (in 2012 de sprong over het hoofdpodium, in 2013 de backflip met een auto en wie weet wat 2016 te bieden heeft). Niet te missen dus knasterd!

Wereld, maak nu kennis met de Nozem Oliespuit en aanschouw op de Zwarte Cross 2018 voor het eerst de meest spraakmakende innovatie sinds de uitvinding van het wiel, de eiersnijder en Nozem Oil zelf!

De spliksplinternieuwe bar heeft dit jaar een nozem oliespuit. Daar kun je gewoon heerlijk je Nozem mee inschenken en daarna drinken we een Nozem met de aanwezige pers. Smerig Lekker is het zeker. De spuit is te koop tijdens de Zwarte Cross voor 9,95 of gratis bij 2 literflessen. Ja ik heb dat echt opgeschreven.

De Nozem Oliespuit past precies op de Nozem Literfles, en nergens anders op! Met één vingervlugge duimbeweging pomp je de Nozem Oil uit de fles. Mik een straal van het goudgele powerelixer in een shot of rechtstreeks in je giechel. Natuurlijk is ‘ie ook geschikt om te mixen. Een paar keer pompen in je longdrink, een mixdrank naar keuze erover en klaar is je cocktail! Met een ijsblokje is ie helemaal ‘on the rocks’!

Iedereen kent wel die saaie feestjes waarbij iedereen elkaar aan kijkt alsof blikken konden doden, party’s waarbij de sfeer net niet lekker op gang komt, housewarmings waarbij de ijsbloemen op de ruit staan, bruiloften waar het bier net te lauw is. Kortom: feestjes die smeken om een flinke smering! Geef de Nozem Oliespuit cadeau aan je kroegbaas, clubhuiskastelijn, hondenuitlaatservice of BFF (m/v/o) en zet die duimpjes aan het werk. Want zonder smering loopt alles naar de tering!

Deze mechanische gangmaker is te koop op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 juli in de Nozem Litershop, bij de uitgang. Op maandag 16 juli koop je ‘m bij de Merchandiseshop op de camping en in de Supermarkt op het Rennerskwartier.

Ook via de website verkrijgbaar: http://www.nozemoil.nl/

The Noaberhood is het nieuwste podium.

Het 33e podium is het HipHop podium The Noaberhood. Tijdens het bezoek deze middag is de opbouw nog een volle gang. De graffiti is nog niet droog of wij mochten al een kijkje nemen. De uitstraling van een New Yorkse achterwijk. Stuntbaan, basketbalveld, bar en een loods waar we dit weekend o.a. regionaal talent ook Black Acid. & Extince kunnen bewonderen. HipHop nu ook op de Zwarte Cross.

Na een blik geworpen te hebben vertrokken we nog richting i.v.m. veiligheid verplaatste podium de Dansvloer. De nieuwe Dansvloer heeft een nieuwe plek maar ook een zelfontworpen decor. Deze is gemaakt door de Feestfabriek zelf.

Aankomend weekend is het zover de Zwarte Cross. De Zwarte Cross is een bizarre mix van muziek, theater, motorcross, stunts en veel humor. Op 33 verschillende podia komen ruim 250 bands en 1.000 theaterartiesten in actie. Inmiddels is de Zwarte Cross het grootste festival van Nederland met 220.000 betaalde bezoekers. Het staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden. Van 12 tot en met 15 juli verandert de Achterhoek dan ook in een doldwaze wereld vol apartigheid.

Op elke centimeter van het 160 hectare terrein is het feest. Ieder jaar heeft de Zwarte Cross een motto, dit jaar is dat Leven Vóór De Dood. Daar hoort ook de Levendenherdenking bij. Welkom in het heden en wees samen met je festivalbroeders en -zusters stil.

De Zwarte Cross is inmiddels uitverkocht. De organisatie raadt aan om alleen tickets te verhandelen via Ticketswap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.