“Skeletons” – Jellephant: spanning, dynamiek en duisternis, verpakt in neo-psychedelia, surf en garage uit de jaren zestig en negentig

Op 11 mei wordt ‘Skeletons uitgebracht, het nieuwe album van Jellephant. Na een handvol eerdere sterk ontvangen albums en een mooie opmars in het Nederlandse live circuit, maakt de band ook dit jaar weer grote stappen met dit nieuwe album. Het door frontman en muzikaal brein Jelle Haagsma geschreven en geproduceerde ‘Skeletons’ biedt spanning, dynamiek en duisternis, verpakt in neo-psychedelia, surf en garage uit de jaren zestig en negentig. De eerste single van ‘Skeletons’ is de single ‘TV’ die je via Spotify kunt beluisteren.

FTM Top Music mocht “Skeletons” al beluisteren. Naast de single TV/Sober die je al kunt beluisteren hoor je ook bijvoorbeeld Diddly Diddly of Ode To Flashing Lights. Maar Bright! Bright! Bright! en afsluiter I Looked Up and Saw The Sky zijn zeker het beluisteren waard. De release is 11 mei en zal 2 release shows krijgen in Arnhem en Amsterdam.

Tracklist “Skeletons”:

1. TV
2. Diddly Diddly
3. Fucker
4. Sober (Original Version)
5. Ode To Flashing Lights
6. Bright! Bright! Bright!
7. Skeletons Theme
8. I Know Nothing
9. I Looked Up And Saw The Sky

Album release shows in Arnhem en Amsterdam 

Om de release van ‘Skeletons’ te vieren, is één releaseshow natuurlijk niet genoeg. Op vrijdag 11 mei is de eerste releaseparty in Brigant, Arnhem. Op donderdag 17 mei volgt de tweede, in de Amsterdamse Sugarfactory. Hierna zullen Jellephant & The Phantoms nog te zien zijn op diverse podia en festivals. Eerder speelde de band op podia als Patronaat, Mezz, EKKO, Luxor Live, Doornroosje, Asteriks, Sugarfactory en Mañana Mañana, en werden geselecteerd voor de Popronde, Incubate ZERO en Le Mini Who.

Frisse psychedelische sixties feel

‘Skeletons’ is het bewijs van de verdere ontwikkeling van het toch al hoge muzikale niveau van Haagsma, die al een handvol albums en EP’s produceerde, en met ‘Kick The Swamp!’ in 2016 volgens 3voor12 het beste Gelderse album maakte. Het nieuwe album is opgenomen in een klamme, donkere kelder, maar heeft een absoluut frisse psychedelische sixties feel. Haagsma kreeg bij de opnames ondersteuning van diverse bandleden en van Wannes Salomé, die met zijn eigen band Klangstof internationaal furore maakt.

Contrast

Wie ‘Skeletons’ voor de eerste maal beluistert, zal het misschien ervaren als een relatief toegankelijk album. De ogenschijnlijke lichtvoetige sound van ‘Skeletons’ staat echter haaks op de intentie van de negen tracks.Jelle vertelt: “Tekstueel is het een stuk minder luchtig dan de liedjes wellicht doen vermoeden. Sterker nog: nagenoeg ieder liedje lijkt doordrenkt te zijn van angst, ontevredenheid en verwarring. Dat kunnen de zorgeloze gitaarlijntjes, koortjes en orgeltjes net niet helemaal verbloemen.” Dit contrast is precies wat deze plaat zo intrigerend maakt: toegankelijk maar rafelig, lichtvoetig maar duister.”

De zeer productieve Jellephant bracht zes albums en vier EP’s uit via zijn eigen label Brighter Records, met als laatste wapenfeiten het rafelige, snelle en galmende ‘Kick The Swamp!’ (2016) en het broeierige en meer uitgesponnen ‘Spoon Dreams Nothing’ (2017). Beide platen ontvingen sterke reviews en positieve reacties, en zetten voor Jellephant & The Phantoms de deur open om door heel Nederland te kunnen optreden.

De video ging in premiere op Noisey.

Jellephant & The Phantoms live

11/05 – Brigant, Arnhem (release show)
17/05 – Sugarfactory, Amsterdam (release show)
18/05 – Boothill Saloon, Amersfoort
31/05 – Paardcafé, Den Haag
02/06 – Onderstroom @ De Speeltuin, Breda
16/06 – Mañana Mañana Festival, Vorden
(binnenkort volgen meer aankondigingen)

Meer informatie via: http://www.jellephant.com/ en
www.facebook.com/Jellephant.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.