Crashing Bats: Keiharde rock op EP “Unhinged”

Crashing Bats is een 4-koppige band uit Den Haag die durft, met verschillende muziekstylen die ze samenvoegen in verschillende nummers. Ze zetten zichzelf neer op een unieke manier van alternative rock. We maken uitstapjes naar andere stylen zoals Progressieve Rock, Hard Rock, pop rock, metal en alles wat daar tussen zit.

De band bracht eind 2017 EP Unhinged uit. FTM vertelt je samen met Corné over deze EP. Corné is Bassist bij Crashing Bats.

De EP Unhinged is met 4 tracks een diverse EP geworden. Geluid van de Crashing Bats is alternative rock, maar zeker ook uitstapjes naar andere stylen zoals Progressieve Rock, Hard Rock, pop rock, metal en alles wat daar tussen zit. Dat hoor je op deze EP zeker.

Ons opname proces was heel kort, wat ik hiermee bedoel is, we hebben de EP in 2 dagen opgenomen in Starsound Studio te Utrecht. Onder begeleiding van Jur van Dijk (vriend en collega van de gitarist van onze band) hebben wij onze EP opgenomen. De eerste dag hebben we ons gefocused op bas en drums, de tweede dag op gitaar, zang, en backing vocals. De nummers waren voor het opname proces al geschreven, maar kregen pas echt vorm in de studio.

Dit opname proces vond plaats in Maart 2017, na twee erg lange dagen waren alle gedeeltes opgenomen. Voor het eerste nummer Bird of Prey, hebben we veel dingen geprobeerd met de gitaar solo, we hadden 3 takes opgenomen die uit eindelijk niet zijn gebruikt. We hadden een take gebruikt die onze gitarist ‘per ongeluk’ had ingespeeld. Dat loopje in de solo beviel ons zo goed dat we hem hebben gehouden.

Voor het nummer Monster hebben we iets meer gericht op de zang en backingvocals, zoals het spiegelbeeld van de backingvocals in het refrein.

Het uiteindelijke mixen van de tracks duurde langer dan verwacht, de nummers zijn naar wens gemixed ook door Jur van Dijk. Mijn drummer en gitarist (Rabin en Wilbert) hebben samen de puntjes op de i gezet voor de mix. Met een uiteindelijk tevreden resultaat hebben we de mix naar Wim Bult (inline mastering) gebracht om ze te laten masteren in Amersfoort.

Ik zelf ben groot fan van de Nederlandse krautrock/spacerock band Monomyth (ook haags), ik zag dat ze hun tweede album door Wim van Bult hebben laten masteren, dus ik heb met hem contact daarover opgenomen. In juli 2017 hebben wij de plaat laten masteren, hier zijn 2 revisie ronden overheen gegaan. Daarna waren we tevreden over het geluid van onze EP. 

Een EP waar je bij het openingsnummer Bird of Prey al mag horen waat Crashing Bats goed is, keiharde rock! Maar waar gaat Bird of Prey over.

Bird of Prey gaat over een meid die opzoek is naar een one-night stand, of een scharrel. Het idee kwam toen we de tekst aan het schrijven waren, onze zangeres Sara wilde graag tekst in de trend van het nummer “the fantastic journey of the underground man” van De Staat. Maar dan uit een ander perspectief, omdat we vonden dat het voor onze band dan juist beter maakt. Na flink wat zitten sparren en grappen over de tekst zaten de drummer, gitarist en ik (Robin, Wilbert en Corné) grappen te maken dat we na de gitaar solo “scissor” & “timber” (scharen & timmeren) moeten roepen, om voor ons als inside joke voor lesbische seks in het nummer te verwerken. Dit gaf op de EP het juiste extra laagje wat het nummer interessant houd tot het einde.

Monster is de tweede track van de EP dat start met stevige gitaren.  Zo zet de EP zich voort met een stevige track met een een refrein wat blijft hangen.

Monster is een nummer wat het oogpunt is genomen van een ruzie.
“I’m the monster now, it’s all my fault somehow?!” Je herkent het wel, je hebt ruzie met een partner/vriend/vriendin, je zegt iets en daardoor word het of is het ineens jouw schuld. Dit idee is ontstaan dat wij (als band) het zat waren dat mensen heel snel beledigd waren over wat er tegen ze gezegd werd. Het instrumentale gedeelte van dit nummer kwam meer vanuit de kant van Muse en punkbands. Mijn drummer (robin) had het er al vaak over dat we een goed punk nummer nodig hadden, ik (Corné) kwam met een basloop waarop we het nummer hebben gebouwd, wat vervolgens goed doorgetrokken werd tot een kleine bassolo voor de laatste refreinen. Het nummer is ook een kleine knipoog naar Killing In The Name Off van Rage Against The Machine, de outro van Monster maakt dat duidelijk.

Brushes brengt je rust op deze EP, een lief klein liedje is het zeker. Wat toch weer laat horen dat het een Crashing Bats liedje is.

Brushes is een nummer wat ik (Corné) voor mijn vriendin had geschreven, althans. Het instrumentale gedeelte. Het is een lief klein liedje, rustig en akoestisch wat rustig door kabbelt, hier schijnt mijn jazz roots ook iets meer naar voren (refrein van het nummer). De tekst had mijn zangeres geschreven, ze kwam op het idee van een gevoel wat je op straat kan hebben. Je komt ineens iemand tegen waarvan je denkt “wow! Zij ziet er goed uit” ze loopt je voorbij en het moment is alweer voorbij en het moment is alweer weg. Maar, er zit een twist in dit nummer; stiekem gaat het nummer over een stalker die dus dat persoon blijft volgen, totdat de situatie awkward en naar uitpakt.

Whadzit Tooyahbij het beluisteren van de EP, valt deze titel wel erg op. Daar wil ik wel meer van weten.

De naam is bijna zo raar als dat het nummer is. Het idee (en naam) hadden wij van een Spongebob aflevering. Het komt er op neer dat je het af en toe zat ben dat mensen je heel snel op aanspreken op dingen die verkeerd gaan “Everything could go so wrong, before we reach the end” maar je moet je er niks van aantrekken, het “gaat je niks aan” (whats it too yah?) Ook bij het muziekale gedeelte schijnt Muse weer een beetje door bij de gitaar solo, de whammy word aangeslingerd en gaat alle kanten op. De brute riff in de bridge voor en na de gitaar solo is erg gewaagd en klinkt vies, waardoor het ruwe refrein niet voor niets is. Het ska gedeelte is een idee van me gitarist (Wilbert). Hij luisterde veel naar bands zoals Russkaja, Mighty Mighty Bosstones etc. leek het hem heel vet om ook iets met Ska te doen, dat gaf vorm aan de intro en coupletjes van het nummer.

Het intro melodietje wat gezongen word vonden wij zelf op de McDonalds jingle klinken, dus dat hebben we maar geaccepteerd  dat het zo is, en we zeggen zelf dat we het ooit aan McDonalds gaan verkopen. Dat idee zal waarschijnlijk nooit werkelijkheid worden, maar het idee is leuk.

De EP Unhinged is met 4 tracks een diverse EP geworden. Geluid van de Crashing Bats is alternative rock, maar zeker ook uitstapjes naar andere stylen zoals Progressieve Rock, Hard Rock, pop rock, metal en alles wat daar tussen zit. Dat hoor je op deze EP zeker.

Corné van den Boogert bedankt voor de uitleg bij de EP, een EP waarvan je een aantal nummers in de playlists van FTM Top Music zal tegenkomen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.